top of page

jue, 08 ago

|

Museu Cerdà de Puigcerdà

Concert presentació "Catalan Cello Works" i "Catalan Violin Works" (Naxos)

Janna Gandelman, violí Dmitry Yablonsky, violoncel Laia Martin, piano

Concert presentació "Catalan Cello Works" i "Catalan Violin Works" (Naxos)
Concert presentació "Catalan Cello Works" i "Catalan Violin Works" (Naxos)

Horario y ubicación

08 ago 2024, 21:00

Museu Cerdà de Puigcerdà, Carrer Higini de Rivera, 4, 17520 Puigcerdà, Girona, España

Acerca del evento

Concert presentació “Catalan Cello Works” i “Catalan Violin Works” (CD Naxos)

Janna Gandelman, violí; Dmitry Yablonsky, violoncel; Laia Martin, piano

Programa:

Requiebros  G. Cassadó

Sonata nello stile antico spagnolo per a violoncel i piano  G. Cassadó

I.  Introduzione e Allegro

II.  Grave e maestoso

III.  Danza con Variazioni

Intermezzo from “Goyescas  “  E. Granados

Sonata per a violí i piano    G. Cassadó

I.  Fantasia

II.  Pastoral

III.  Finale

Altitud per a violí i piano     F. Mompou

Nocturns op. 55  F. Pedrell

No 1 Andante poco lento – Elegia a Fortuny

No 2 Lento

Janna Gandelman, violí

Janna Gandelman va néixer a Kishinev, Moldàvia i a l’edat de 5 anys va començar a estudiar amb el professor Weiner. Molt aviat va guanyar nombrosos concursos encara a l’Unió Soviètica com el Concurs Nacional de Violí, el Concurs de l’Escola Stoliarsky, el Concurs Internacional de laUSSR i el Concurs Auer. Després d’immigrar a Israel l’any 1979 va continuar els seus estudis amb el llegendari pedagog del violí Bondarenko, que va ser l’assistent de David Oistrach. També al 1979 Gandelman va ser acceptada per formar part d’una de les més famoses fundacions culturals delmón, la American-Israel Cultural Foundation, amb la que ha actuat en molts països d’arreu del món.

Durant els seus estudis a l’Acadèmia de Música de Tel Aviv amb el professor Kless, Gandelman va guanyar concursos com el Clearmonunt i Shapira a Israel, el Lipitzer a Itàlia o el Concurs d’Atlanta. Janna Gandelman ha estat membre de grans conjunts d’Israel com: Musica Nova, Caprizma, 21 century, concertino de l’Israel Camerata i molts altres. Com a solista ha actuat amb molts directors d’orquestra com Garry Bertini, Asher Fish, Mendi Rodan i molts més.

Dins de la seva activitat cambrística, ha actuat amb músics com: Gidon Kremer,Isaak Stern, Eliso Versaladze, Sol Gabetta i altres, participant a prestigiosos festivals d’arreu del món com el Bloomington, Schleswig-Holstein, Israel, Jerusalem Chamber music Festival. Janna Gandelman ha impartit master classes arreu del món incloent Rússia, Argentina o Brasil i en un projecte especial a Israel anomenat Polyphony, el qual reuneix alumnes àrabs i jueus a través de la música. Ha enregistrat per Naxos el concert per a violí de Kara Karayev.

Janna Gandelman és concertino a l’Orquestra Simfònica de Jerusalem, professora al Conservatori de Música de Jerusalem i ala Universitat de Tel Aviv Buchmann-Mehta School of Music. Gandelman actúa amb un violí Giovanni Battista Guadanini cedit generosament per la Fundació Yehuda Zisapel.

Dmitry Yablonsky, violoncel

Dmitry Yablonsky va néixer a una familia de músics a Moscou al 1962. La seva mare, Oxana Yablonskaya, és una pianista de renom internacional que va ser professora de la Juilliard School of Music de Nova York, i el seu pare va ser oboista solista de la Orquestra de la Radio Televisió de Moscou. A l’edat de sis anys, Yablonsky va ser acceptat a la Escola Central per a nens superdotats de Moscou, i als nous anys, va fer el seu debut de solista amb orquestra interpretant el Concert en Do Major per a violoncel de Haydn. Al 1977 Dmitry Yablonsky va immigrar als Estats Units per continuar els seus estudis a la Juilliard School of Music, al Curtis Institute i posteriorment a la Universitat Yale. Com a solista ha actuat arreu del món a sales com: Carnegie Hall, Lincoln Center, Concertgebouw Hall, La Scala, Sales de Moscú I St. Petersburg, Taiwan National Hall i moltes més. Ha col·laborat amb directors d’orquestra com Hiroyuki Iwaki, Dmitry Kitaenko, Vladimir Fedoseev, i Kzistof Penderecki tocant el seu concert per a violoncel, i molts més. En quant a música de cambra ha actuat junt a la seva mare Oxana Yablonskaya, Victor Tretiakov, Yuri Bashmet, Vadim Repin, Boris Berezovsky, Jean Bernard Pommier, Farhad Badalbayli i molts més. Yablonsky ha realitzat l’estrena a Amèrica de la Sonata nº 26 de Luigi Boccherini i un concert per a violoncel d’Anton Filtz.

Degut al seu interès per la direcció d’orquestra des dels 18 anys, va iniciar també una carrera artística com a director. A Yale va estudiar amb el llegendari professor de direcció Otto-Werner Muller i des de 1992 va estudiar amb Yuri Simonov, qui va ser director titular de la Òpera Bolshoi durant 17 anys. Com a director, ha col·laborat amb grans solistes com Y. Bashmet, V. Repin, B. Berezovsky, M. Caballé, R. Alagna i O. Yablonskaya, etc. Dmitry Yablonsky ha col·laborat amb importants orquestres com l’Orquestra Filharmònica de Londres, l’Orquestra Filharmònica de Moscou (director convidat 2000-2004), l’Orquestra Novoya Rossiya (principal director convidat 2012), l’Orquestra Simfònica d’Israel, l’Orquestra Simfònica de Jerusalem, l’Orquestra Nacional de Bèlgica, l’Orquestra Antwerpen, l’Orquestra de Nova Zelanda, l’Orquestra de Maastricht, la Russian State Symphony Orchestra, l’Orquestra Nacional d’Ille de França, l’Orquestra Nacional de Taiwan… Yablonsky ha actuat en recital a molts països europeus, a Japó, Corea, Taiwan i Sud-àfrica.

Al 1998 Dmitry Yablonsky va fundar el Festival d’estiu a la frontera entre França i Espanya, als Pirineus, que s’anomena Puigcerdà Music Festival, al que músics d’arreu del món venen per actuar i impartir classes. Yablonsky ha enregistrat més de 70 discs per segells com Naxos Marco Polo, Erato, Conoisseur Soc,EMS, Discover, Sonora, Bel Air Music and Chandos. Ha enregistrat la premiere mundial del concert per a violoncel de Nino Rota per Chandos. Naxos va llançar la seva gravació dels 40 Estudis per a violoncel sol de Popper a la tardor de 2008, la qual va rebre una gran acollida crítica. Una de les seves més famoses gravacions és el Trio per a corda i piano de Tchaikovsky i Shostakovich amb Repin i Berezovsky pel segell Erato, la qual va guanyar nombrosos premis. Al 2010 Yablonsky va rebre el Diploma d’Acadèmic d’Honor a la Independent Academy of Liberal Arts de l’Acadèmia de Ciències Russa.

Ha transcrit i editat obres per a violoncel, les quals han estat publicades per International music Company and Dover Publications. Té un entusiasta i carismàtic caràcter que l’han portat a iniciar molts projectes, i ha organitzar molts festivals arreu del món, incloent l’International Gabala Festival a Azerbaijan i el Wandering Stars Festival, el qual té lloc a diferents llocs del món cada any com a Israel, Rússia, Estats Units, i molts més. Dmitry actúa amb dos violoncels: un Joseph Filius Andrea Guarneri (1726) i un Matteo Goffriller (1700).

www.dmitryablonsky.com

Laia Martin, piano

Pianista interessada per la interpretació, la investigació, la gestió i la pedagogia, desenvolupa la seva trajectòria artística i realitza els seus estudis en diferents àmbits de la música. És Doctora en música en l'especialitat de interpretació amb distinció “cum laude” a la Universidade de Aveiro, Portugal, sota l’orientació de Luca Chiantore amb la tesi “Sin distancias: una propuesta interpretativa a partir de las sonatas de Domenico Scarlatti transcritas por Enrique Granados”. Després d’estudiar amb Carles Julià al Conservatori de Música de Manresa i de finalitzar el Grau Superior de Piano al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona amb Stanislav Pochekin al 2009, al 2014 va concloure el Màster en Interpretació Musical amb distinció cum laude al Conservatori de Música F. Venezze de Rovigo, Itàlia, amb Massimiliano Mainolfi i Oxana Yablonskaya. Al 2016 va cursar el Màster en Investigació Musical a la Universitat Internacional de València.

Ha actuat a diverses sales d’Espanya, així com a Alemanya, Itàlia, França, Andorra, Portugal, Bulgària, Grècia i Israel, tant com a solista com amb música de cambra amb instrumentistes com Xisca Asensio, Victor Ferragut, Jonaina Salvador, Marc Pons, Janna Gandelman, Dmitry Yablonsky… i ha estat dirigida a la Temporada d’Òpera d’Andorra per Daniel Abad Casanova. També ha participat a congressos a Suïssa, Grècia, Portugal, França i Espanya. Ha publicat diversos articles sobre les sonates de Domenico Scarlatti transcrites per Enrique Granados. Té pendent la publicació d'un projecte discogràfic amb obres de compositors catalans per Naxos amb la violinista Janna Gandelman. Recentment son publicat els cd "Catalan Cello Works" i “Catalan Violin Works” de Naxos amb Dmitry Yablonsky i Janna Gandelman.

És professora i repertorista de l’Escola de Música Issi Fabra i del Conservatori de Música dels Pirineus a Puigcerdà, i professora d’Història de la música a la Universitat Oberta de Catalunya. És una de les directores artístiques del Puigcerdà Musica Festival i dels Vespres Musicals de Santa Cecília de Bolvir i directora de les Jornades d’investigació artística en música dels Pirineus. www.laiamartinpiano.com

Compartir este evento

bottom of page