Dmitry Yablonsky - director d'orquestra i violoncel·lista

Dmitry Yablonsky va néixer a una família de músics a Moscou al 1962. La seva mare, Oxana Yablonskaya, és una pianista de renom internacional que va ser professora de la Juilliard School of Music de Nova York, i el seu pare va ser oboista solista de la Orquestra de la Radio Televisió de Moscou. 

A l’edat de sis anys, Yablonsky va ser acceptat a la Escola Central per a nens superdotats de Moscou, i als nous anys, va fer el seu debut de solista amb orquestra interpretant el Concert en Do Major per a violoncel de Haydn. Al 1977 Dmitry Yablonsky va immigrar als Estats Units per continuar els seus estudis a la Juilliard School of Music, al Curtis Institute i posteriorment a la Universitat Yale.

 

Com a solista ha actuat arreu del món a sales com: Carnegie Hall, Lincoln Center, Concertgebouw Hall, La Scala, Sales de Moscú I St. Petersburg, Taiwan National Hall I moltes més. Ha col·laborat amb directors d’orquestra com Hiroyuki Iwaki, Dmitry Kitaenko, Vladimir Fedoseev, i Kzistof Penderecki tocant el seu concert per a violoncel, i molts més. 

En quant a música de cambra ha actuat junt a la seva mare Oxana Yablonskaya, Victor Tretiakov, Yuri Bashmet, Vadim Repin, Boris Berezovsky, Jean Bernard Pommier, Farhad Badalbayli i molts més. Yablonsky ha realitzat l’estrena a Amèrica de la Sonata nº 26 de Luigi Boccherini i un concert per a violoncel d’Anton Filtz. 

Al 1990, Yablonsky va ser convidat per dirigir l’octet Igor Stravinsky a Camerino, Itàlia, amb membres de la Orquestra Santa Cecilia de Roma. Degut al seu interès per la direcció d’orquestra des dels 18 anys, va iniciar també una carrera artística com a director. A Yale va estudiar amb el llegendari professor de direcció Otto-Werner Muller i des de 1992 va estudiar amb Yuri Simonov, qui va ser director titular de la Òpera Bolshoi durant 17 anys. 

 

Com a director, ha col·laborat amb grans solistes com Y. Bashmet, V. Repin, B. Berezovsky, M. Caballé, R. Alagna i O. Yablonskaya, etc. Dmitry Yablonsky ha col·laborat amb importants orquestres com l’Orquestra Filharmònica de Londres, l’Orquestra Filharmònica de Moscou (director convidat 2000-2004), l’Orquestra Novoya Rossiya  (principal director convidat 2012), l’Orquestra Simfònica d’Israel, l’Orquestra Simfònica de Jerusalem, l’Orquestra Nacional de Bèlgica, l’Orquestra Antwerpen, l’Orquestra de Nova Zelanda, l’Orquestra de Maastricht, la Russian State Symphony Orchestra, l’Orquestra Nacional d’Ille de França, l’Orquestra Nacional de Taiwan, l’Orquestra d’òpera de Catania, l’Orquestra Holland Symphonia, l’Orquestra de cambra de Bologna, l’Ofunam de Mèxic, etc. Yablonsky ha actuat en recital a molts països europeus, a Japó, Corea, Taiwan i Sud-àfrica.

Al 1998 Dmitry Yablonsky va fundar el Festival d’estiu a la frontera entre França i Espanya, als Pirineus, que s’anomena Puigcerdà Music Festival, al que músics d’arreu del món venen per actuar i impartir classes.

Yablonsky ha enregistrat més de 70 discs per segells com Naxos-Marco Polo, Erato, Conoisseur Soc, EMS, Discover, Sonora, Bel Air Music and Chandos. Ha enregistrat la premiere mundial del concert per a violoncel de Nino Rota per Chandos. Naxos va llançar la seva gravació dels 40 Estudis per a violoncel sol de Popper a la tardor de 2008, la qual va rebre una gran acollida crítica. Una de les seves més famoses gravacions és el Trio per a corda i piano de Tchaikovsky i Shostakovich amb Repin i Berezovsky pel segell Erato, la qual va guanyar nombrosos premis. 

 

Al 2010 Yablonsky va rebre el Diploma d’Acadèmic d’Honor a la Independent Academy of Liberal Arts de l’Acadèmia de Ciències Russa. 

 

Ha transcrit i editat obres per a violoncel, les quals han estat publicades per International music Company and Dover Publications.

 

Té un entusiasta i carismàtic caràcter que l’han portat a iniciar molts projectes, i a organitzar molts festivals arreu del món, incloent l’International Gabala Festival a Azerbaijan i el Wandering Stars Festival, el qual té lloc a diferents llocs del món cada any com a Israel, Rússia, Estats Units, i molts més. 

Dmitry actúa amb dos violoncels: un Joseph Filius Andrea Guarneri (1726) i un Matteo Goffriller (1700).