Esther Pinyol-Harpist

 

Esther Piñol i Grífols (1990) ha cursat els estudis superiors d’arpa amb l’arpista titular de l’OBC, Magdalena Barrera, a l’Escola Superior de Música de Catalunya sent la primer arpista que es gradua en aquesta modalitat d’instrument a l’ESMUC. El seu projecte final de carrera “L’arpa impressionista” ha merescut la qualificació de matrícula d’honor.

Ha rebut classes de diferents arpistes d’arreu d’Europa destacant Stephen Fitzpatrick, Alexandra Clemenz, Jana Bouskova, Marianne ten Voorde, Cristina Montes, Charlotte Steale, Nicolas Tuillez entre d’altres.

Va començar a estudiar música a Vilanova i la Geltrú a l’Escola de Música

Freqüències a l’edat de quatre anys. Ha cursat els seus estudis de grau professional al Conservatori del Liceu amb Micaela Serracarabasa i al Conservatori del Bruc amb Maria Lluïsa Ibáñez. Amb el professor Joan Izquierdo al Conservatori del Bruc obté el títol de grau professional de flauta de bec.

Ha sigut membre de les orquestres juvenils més importants de Catalunya i Espanya. Va pertànyer a la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, JONC, des del 2006 fins al 2013, de la Joven Orquesta Nacional de Espanya, JONDE des del 2011 fins al 2014 i de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, l’OJIPC, des del 2007 fins al 2013 i de l’Orquestra Simfònica de Monzón des del 2005 fins al 2012 on ha pogut actuar a les millors sales i auditoris del país i als millors festivals, destacant el Festival de Música de Santander, el Festival Young EuroClassic de Berlin, entre d’altres. Aquest any ha quedat primera a les oposicions per la borsa de treball de l’Orquestra Simfònica de Tenerife; aquest any 2015-2016 és music Resident de la Pedrera de Barcelona i recentment ha estat seleccionada per participar al concurs del Primer Palau.

El curs 2011-2012 va estar becada per la Fundació Anna Riera i per l’Acadèmia d’estudis orquestrals de la Fundación Barenboim-Said; i des del curs 2011 fins al 2013 va ser academista de la Mahler Chamber Orchestra. 

Ha cursat el màster d’estudis avançats en interpretació a l’ESMUC amb Magdalena Barrera rebent la màxima qualificació i actualment rep classes de Micaela Serracarabasa.

És membre de l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona i actualment col·labora amb orquestres professionals destacant La Giorquestra, GIO, l’Orquestra Clàssica Nacional d’Andorra, ONCA, l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, OCE, la companyia d’Òpera Mosset a França, amb l’Orquestra Simfònica Universitat de Colòmbia, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC i la Mahler Chamber Orchestra, MCO.

Ha estat convidada a tocar a l’Auditori Nacional de Madrid amb les orquestres opus23 i l’orquestra Verum de Madrid. Ha estat dirigida pels següents directors: Esa-pekka Salonen, Marc Minkowski, Emmanuel Krivine, Pablo González, Kirill Karabits, George Pehlivanian, Manuel Valdivieso, Jordi Mora, Valery Ovsyanikov, Lutz Köhler, Karl Anton

Rickenbacher, Gavin Sutherland, Salvador Mas, Salvador Brotons, Andrés Orozco, Edmon Colomer, Josep Pons, Jaime Martin, Andrés Orozco, John Rutter, Guerasin Voronkov, Miguel Romea, Mireia Barrera, Josep Vila entre d’altres.

Durant aquests anys ha compaginat aquesta activitat orquestral amb concerts arreu de Catalunya de cambra amb el trio Artemps , el trio Dewart (de flauta, viola i arpa), duo 7+3 (de piano i arpa) i amb el Blooming Duo (arpa i marimba).

Amb el projecte Blooming Duo han guanyat el segon premi del Concurs

Internacional de Cambra de Vinaròs, el segon premi del concurs d’interpretació de l’Arjau i el Premi Fundació Mas i Mas dins del Concurs Josep Mirabent i Magrans de Sitges. Han actuat en diversos cicles com el de “Música als Parcs 2013” , “30 minuts de música” de la Fundació Mas i Mas, al “Fringe” del Festival de Torroella de Montgrí i al festival jove de Pau Casals al Vendrell. Han estrenat obres per aquesta formació dels compositors Feliu Gasull, Joan Sanmartí, Marc Timón, Andres Serafini, Albert Guinovart i Albert Carbonell.

Com a solista ha col·laborat amb diferents cors: cor infantil Amics de la Unió de Granollers, el Cor Madrigal, Camerata impromptu: cor de cambra de l’orfeó de sants, la coral Canigó i el cor de cambra 3catorze. I amb diferents formacions instrumentals: la cobla de l’ESMUC, la Banda de l’ESMUC, interpretant amb aquesta última el ”Concertstück” concert per arpa i orquestra de Pierné arranjat per Lamote de Grignon, amb l’orquestra Germinans, amb la Jove Orquestra de Figueres i amb la Camerata Eduard Toldrà.

Ha donat classes al Conservatori de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú i a l’Escola de Música Tri-tò de Barcelona.

Ha enregistrar diferents CD’s amb la Jove Orquestra de Figueres i amb el Cor infantil Amics de la Unió sota la firma de Mà de Guido destacant obres com el Ceremony of Carols de B. Britten, Dancing Dany de J. Rutter i el Conte de Nadal d’Albert Guinovart.

Fora de l’àmbit de la música clàssica ha enregistrat la cançó “Aniversari” del grup “Manel” i ha col·laborat en el programa de televisió de Ramon Gené “Òpera amb texans” del canal 33.